Kyst fiskeri: Hvad er kyst fiskeri?

Danmark er som bekendt omringet af kyststrækninger på stort set alle sider, og dette er rigtigt gode nyheder for landets mange lystfiskere. Af denne grund vil det derfor aldrig være synderligt vanskeligt at finde sig et sted at prøve kræfter med lidt kyst fiskeri herhjemme – og måske endda få en af de mange havørreder med sig hjem i køleboksen. Hvis du stadig ikke kender til kyst fiskeri, så er det bestemt ikke for sent. For i denne artikel vil vi nemlig give dig en kort og overskuelig introduktion til kyst fiskeriet. Kyst fiskeri er nemlig en oplevelse som du bestemt ikke bør snyde dig selv for.

1. Hvad er kyst fiskeri

Kyst fiskeri handler som navnet antyder om at fiske direkte fra kysten i stedet for fra molen. Og selvom der naturligvis er tale om præcis de samme vande med både kyst fiskeri og mole fiskeri, så vil fiskeoplevelsen dog være markant anderledes. For selvom mole fiskeri bestemt ikke bør kimses af, så vil Kyst fiskeri dog give dig en langt større følelse af at befinde dig midt i naturen og elementerne. Med andre ord en fiskeoplevelse du ikke vil finde nogen som helst andre steder i landet.

2. Hvilke fisk kan jeg fange?

Kyst fiskeri er udover selve oplevelsen også en fremragende mulighed for at fange fisk, som du ikke vil kunne fange mange ved f.eks. fjord fiskeri (der typisk vil have langt færre fisk). Her følger blot et lille udvalg af fisk, som du vil kunne fange når du fisker fra kysten.

3. Torsk

Kyst fiskeri i efterårsmånederne er ideelt til at fange torsk herhjemme –  og især Oktober og November er fantastiske ”torske-måneder”. Så hvis du ønsker at få en torsk på krogen, så er det bare med at få sat en krebsefarvet wobler eller blink på linjen. Torsk elsker nemlig krebs, så det er derfor med at snyde fisken med noget der ligner en krebs til forveksling.

4. Sild

Sild kan til gengæld fanges både om foråret og efteråret. Dog skal du være opmærksom på, at silde fiskeri fra kysten ikke er den nemmeste sag i verden (det er ganske enkelt nemmere fra en mole). Men hvis du elsker en udfordring, så kunne silde fiskeriet måske være lige din kop te.

5. Hornfisk

Store stimer af hornfisk rammer de danske kyster i en særdeles kort periode i løbet af forårsmånederne, så der vil bestemt være rig mulighed for at få en masse sild med sig hjem. Dog skal du være hurtig. Silde sæsonen slutter nemlig allersenest sidst på sommeren.

6. Havørreden

Sidst men ikke mindst, så er de danske kyster et perfekt sted at fange sig både små og store havørreder. Dog er det ikke tilladt at fange gydende havørreder herhjemme fra den 16 november til den 15 januar, hvor fisken er fredet. Du kan genkende en gydende havørred på fiskens gul-brune farve. Havørreder skifter nemlig farve når de er med rogn. Havørreden kan desuden også være en særdeles vanskelig fisk at fange. Men hvis du endnu en gang er klar på en udfordring, så kan denne sidste type kyst fiskeri alligevel bestemt anbefales