Registrering af jagtgevær: Sådan er reglerne (2021)

Har du arvet et jagtgevær fra et familiemedlem eller går du måske med planer om at investere i et spritnyt gevær til din første rigtige jagttur? Uanset om du hører til den ene eller anden af disse to typer, så brænder du helt sikker inde med en række forskellige spørgsmål om dit nye jagtgevær. Og et af de spørgsmål som de fleste i denne forbindelse er usikre på har med registrering af jagtgevær at gøre. Hvis du også er usikker på netop dette, så kan du heldigvis bare læse videre her. For her får du nemlig en kort og præcis gennemgang af de regler der skal følges i forbindelse med registrering af jagtgeværer i Danmark.

1. Er det lovpligtigt at registrere dit haglgevær?

Det har indtil den 10. februar 2000 været lovpligtigt at registrere samtlige jagtgeværer i Danmark. Dog har dette ændret sig siden denne dato, og du registrering af jagtgevær er nu ikke længere påkrævet herhjemme. Når dette så er sagt, så vil det alligevel være en rigtigt god idé at registrere dit jagtgevær – også selvom loven ikke kræver det. Man ved jo trods alt aldrig hvad der kan ske. Dit jagtgevær kan jo på en eller anden måde ende med at falde i en uønsket persons hænder, og hvis politiet skal have en chance for at efterlyse geværet, så kræver det nemlig at du tidligere har registreret det. Så sørg endelig for at få registreringen overstået  – lovkrav eller ej.

2. Hvilke regler gælder der?

Når du så skal registrere dit jagtgevær, så er der naturligvis en række krav der skal overholdes. Dit jagtgeværs pibe skal f.eks. være mindst 55 centimeter i længden, og højst have en kaliber på 12. Dit gevær skal desuden også kun kunne have plads til 2 patroner, hvilket også inkluderer halvautomatiske haglgeværer.

3. Mere end én ejer

Der kan til tider være situationer, hvor man ønsker sig at slå sig sammen med andre om at dele et jagtgevær. Så hvordan fungerer en registrering af jagtgevær så, når der er flere personer involveret? Selve registreringsprocessen er faktisk overraskende simpel. Den originale ejer skal nemlig blot underskrive en samtykkeattest, der gør det muligt at tilføje endnu en ejer eller bærer af jagtgeværet. Denne samtykkeattest er heldigvis blot på en enkelt side, og skal indeholde en beskrivelse af våbnet, journalnummeret på jagtgeværet og så selvfølgelig navnet på den person der skal tilføjes.

4. Efter registreringen

Når du så har fået din registrering af jagtgevær overstået, så vil du nu modtage en kvittering (den godkendte ansøgningsformular) der kan vises til myndighederne i det usandsynlige tilfælde af at du bliver bedt om dette. Og bare rolig, du behøver ikke have din kvittering med dig på jagten. Der er nemlig intet krav om dette fra myndighedernes side. Husk i stedet blot altid at medbringe dit jagttegn og våbentilladelse på jagten. Dette er jo nemlig påkrævet ifølge dansk lovgivning.

Efter at have læst dette, så føler du dig forhåbentligt en smule mere sikker på de forskellige regler i forbindelse med en registrering af jagtgevær. Du kan f.eks. også læse mere om dette emne på netnatur.dk.