Hvad er der på jagt lige nu? Dyr du kan jagte efter sæson

Hvis du er jagtinteresseret dansker, så er du på mange måder rigtig heldig. Danmark bugner nemlig med både pattedyr og fuglearter – faktisk omtrent 350 af slagsen. Dog skal man som jæger være særdeles omhyggelig med hvilke af disse 350 dyr man ønsker at jage. For langt de fleste af disse 350 dyr er nemlig fredede, og må således ikke jages – uanset jagttiden. Når dette så er sagt, så behøver man dog ikke fortvivle af denne  grund. Der findes nemlig stadig rigeligt med udvalg af dyr til at holde selv den mest ihærdige jæger beskæftiget hele året rundt. Dog er der jo stadig noget der hedder jagttider, og disse skal natuligvis altid overholdes. Så det store spørgsmål er derfor, hvilke dyr må man egentligt jage lige nu – og ikke mindst de årets andre 11 måneder? Læs derfor videre her, og bliv en smule klogere på hvad der er på jagt lige nu.

1. Fugle

Vores flyvende venner udgør absolut den største del af de dyr, der må jages i Danmark. Dog skal du selvfølgelig huske at holde øje med, hvilke fugle der er på jagt lige nu. For nemhedens skyld vil vi nu give dig en handy lille oversigt over nogle af de forskellige fugle inddelt i de følgende 5 hovedkategorier:

  • Andefugle: krikænder, spidsænder, gråænder, knarænder, grågæs, blisgæs, canadagæs kan alle jages fra den September til 31. Januar, hvorimod b.la. ederfugle, bjergænder, troldænder og sortænder kun må jages i periode 1. Oktober til 31. Januar.
  • Hønsefugle: danske fasaner kan alle jages i perioden Oktober til 31. Januar, hvorimod agerhøns udelukkende må jages i perioden 16. September til 31. Oktober.
  • Vandhøns: blishøns må ligeledes gerne jages i perioden fra Oktober til 31. Januar.
  • Vadefugle: herunder b.la. dobbeltbekkasiner ( September til 31. December), skovsnepper (1. Oktober til 31. Januar) og sølvmåger (1. September til 31. Januar).
  • Duer: ringduer må jages fra 10. November til og med den 31. Januar.
  • Kragefugle: danske kragefugle, såsom gråkroger, sortkrager og husskader må alle jages i perioden mellem September til 31. Januar.

2. Pattedyr

De danske pattedyr – og især vores kronhjorte – er nok det de allerfleste forbinder med jagt herhjemme. Og heldigvis er der jagt lige nu på de følgende pattedyr:

  • Hovdyr: herunder b.la. sikahjorte ( September til 31. Januar), råbukke (16. Maj til 15. Juli), muflonvædder og vildsvin (1. Oktober til 31. Januar)
  • Rovdyr: ræve og husmår må jages i perioderne September til 31. Januar og 1. Oktober til 31. Januar henholdsvis.
  • Støttetandede pattedyr: her er der tale om harer og vildkaniner, der begge må jages i perioden November til og med 31. Januar.

3. Andre dyrearter

Sidst men ikke mindst, så er det i Danmark også tilladt at jage de såkaldte invasive dyrearter. Her tænkes der b.la. på:

  • Bisamrotter, sumpbæver, vaskebjørne, mårhunde, mink og nilgæs, der alle frit må jages i perioden September til 31. Januar.

Vi håber denne lille oversigt nu har gjort dig en smule klogere på, hvad der er på jagt lige nu – og ikke mindst resten af 2020.