Hvad er dansk natur? Dansk naturs 5 kendetegn

Der er en del snak om den danske natur, og om at vi enten skal bruge den mere eller passe bedre på den. Begge dele er yderst vigtigt, men har du også undret dig over, hvad det egentlig vil sige, når der tales om dansk natur, så har vi her samlet 5 kendetegn for, hvordan dansk natur ser ud.

1. Danmark er forholdsvis fladt

Et af de største kendetegn for dansk natur er, at det er forholdsvis fladt over det hele. Selvom der lokalt kan være temmelig bakket, så er det ingenting i forhold til, hvordan det ser ud andre steder i verden – også bare i forhold til vores nordiske naboer. Der er ikke de store højdeforskelle, og det højeste punkt i Danmark ligger kun 172,54 m over havets overflade, og det er Yding Skovhøj. Du kan altså med stor sikkerhed i stemmen sige, at dansk natur er flad, hvis du skulle blive spurgt om det.

2. Masser af bøgeskov og nåleskov i dansk natur

Dansk natur består af en del skovområder, og meget af den er henholdsvis bøgeskov og nåleskov. Det er altså ikke utænkeligt, at du træder ind i en skov, der enten består primært af nåletræer eller bøgetræer. Bøgetræerne er især smukke i det sene forår, når bladene er sprunget ud og de stadig er helt lysegrønne, og en bøgeskov virker temmelig frodig, når du går igennem den. Der kan en nåleskov godt virke anderledes gold på skovbunden, fordi der ikke trænger meget lys igennem trætoppene. Men begge dele er altså dansk natur.

3. Dansk natur er også hav

Vi har 8.754 kilometer kystlinje i Danmark, og det betyder altså også, at dansk natur er hav eller i hvert fald strand og kyst. Der er nemlig ingen steder i Danmark, hvor der er mere end 52 kilometer til havet, så det vil også være svært at finde en dansker, der aldrig har set havet. På strandene og langs kysterne i Danmark kan du finde masser af spændene ting som rav, muslingeskaller, vættelys og meget andet, og en tur ud og finde gemte skatte mellem stenene på stranden kan ofte være et hit for alle generationer i familien.

4. Store heder er dansk natur

Noget af det, der ofte forbindes med dansk natur, er også de store heder, hvor der om sommeren breder sig lyng så langt øjet rækker. Faktisk er heder menneskeskabt, fordi de er opstået efter, at man har fældet den skov, der engang stod der, og så har man efterfølgende haft dyr til at græsse der. Det har resulteret i en tør og næringsfattig jord, der i dag forbindes med at være ægte dansk natur.

5. Masser af dyrearter i dansk natur

Tager du ud i dansk natur, kan du også møde masser af dyr, der kendetegner naturen i Danmark. For eksempel kan du møde kronhjort eller knopsvane, eller du kan møde mere sjældne dyr som grævling, havørn eller fugleedderkop – du skal bare holde øjne og ører åbne.