Hvad koster det at gå på jagt? Alt om jagt priser

I de senere år er der kommet en større tilslutning af nyjægere i Danmark. Men drømmen om at nedlægge et råvildt er brolagt med udgifter. Det er selvfølgelig de færreste hobbyer, der er uden omkostninger, men navnlig jagt hører til i den dyre ende af skalaen. Og det er ikke alle pengene, der alene går til udstyr. At finde et sted at gå på jagt kan også være en dyr fornøjelse.

I denne artikel gør vi dig klogere på, hvad det koster at gå på jagt, og hvad du skal være opmærksom på.

Hvad koster et jagttegn?

Lad os starte ved det helt basale. For du kan glemme om at nedlægge råvildt, hvis du ikke har det lovmæssige på plads. Og i Danmark er det forbudt at gå på jagt uden et lovpligtigt jagttegn. Derfor skal du først bestå en jagtprøve, der både indbefatter en skriftlig og en praktisk del.

Et jagttegn skal fornys hvert år og løber fra 1 april til den 31. marts det følgende år. Prisen for et jagttegn er 676 kroner, hvilket inkluderer jagtforsikring. Læs meget mere om jagttegn på Miljøministeriets hjemmeside.

Hvad koster det at gå på jagt?

Det korte af det lange er, at der ikke findes et endegyldigt svar på, hvad det koster at gå på jagt. Prisen for en dag i jagtens tegn kan nemlig variere temmelig meget. Det skyldes, at kampen om jagtrettighederne i Danmark i forholdsvis høj. Det presser ikke alene priserne op – det gør det også sværere at finde et sted at gå på jagt.

Det bedste råd er, at du melder dig ind i en lokal jagtforening, da de kan bistå dig i din søgen efter de rette jagtomgivelser. Eksempelvis kan du købe dig til en plads til en dagjagt, hvor ænder, fasaner eller hjortevildt kan være målet. Du kan forvente priser på op imod 5000 kroner for dagjagte, hvor der må nedlægges hjorte. Uden dog du på nogen måde er garanteret gevinst.

Vælg det rette våben til jagt

Ingen jagt uden gevær eller riffel. Men hvad skal du vælge? Det er i høj grad en smagssag. Så om du vælger Beretta, Armsan, Bettinsoli eller Dickison er helt op til dig – og størrelsen på din pengepung. Det er dog vigtigt, at du sætter dig ind i de forskellige typer og finder et våben, der matcher både dit økonomiske budget og dit ambitionsniveau.

Det er ikke nødvendigt at sætte pensionen over styr eller sælge din førstefødte, da der faktisk findes gode begyndervåben til fornuftige priser. Prisen for et godt begyndervåben ligger på omkring 5000 kroner og op. I Danmark skal man bruge en riffel med kaliber 12, 16 eller 20 til jagt. Så hav dette in mente, når vælger dit våben.

Hvad koster jagtbeklædning?

Det er ikke nødvendigt at gå full blown Rambo eller Tackleberry, bare fordi du skal på jagt for første gang. Men der er omvendt ingen tvivl om, at lycra-sættet fra din mountainbike klub ikke er særlig brugbart i jagtøjemed. Heller ikke selvom det er camouflagefarvet og svedabsorberende.

Men hvordan vælger du så det rigtige tøj til nybegynder jagt? Det gør du ved at vælge et outfit, der er slidstærkt, har god pasform og god bevægelsesfrihed. Og helst grønt. Vælg gerne tøj i åndbare materialer, der passer til årstiden. Prisen for et par gode jagtbukser starter omkring 500 kroner, mens en komfortabel jakke gerne har en pris på minimum 1000 kroner.

Har du royalt blod i årerne er tweed, skotskternet tørklæde, langskaftede støvler og knickers et must. Og glem ikke gravhunden, der fuldender looket.

Hvad koster jagttilbehør?

På kolde dage kan det være nødvendigt at supplere dit jagtoutfit med et par lune handsker. Vælg handsker med gummi- eller lædergrip, så du bibeholder det gode greb omkring skæfte og aftrækker. Prisen for et par gode jagthandsker starter omkring 300 kroner.

Du må heller ikke gå ned på udstyr, der skal yde dig ekstra sikkerhed. Derfor skal du erhverve både høreværn og jagtbriller, inden du bevæger dig ud på din første jagt. Lyden ved affyring af patron er særdeles høj, og en jagttur med gentagende skud kan være en enerverende affære, der i sidste ende kan forårsage skade på din hørelse. Begge remedier starter på en pris omkring 250 kroner for de billigste modeller.