Fiskeri nybegynder? Sådan kommer du i gang (Komplet guide)

Fiskeri er en hobby, der aldrig går af mode. Under coronaepidemien har tilslutningen været stødt stigende, da det er en beskæftigelse, der bæres af stilhed og lavt tempo. Men fiskeri behøver ikke være en solo-sport. Det er bestemt værd at tage en god ven under armen og begive sig ud i det danske land på jagt efter havets guld.

Er du fiskeri nybegynder? Og er du ikke helt sikker på, hvordan du kommer i gang med at fiske? Så er du landet det helt rigtige sted. I denne guide har vi nemlig samlet vores bedste tips og tricks, så du er klædt ordentligt på til din første fisketur.

Hvor vil du fiske?

Et af de første spørgsmål, du skal have afklaret, er, hvilken type fiskeri, du foretrækker. Vi du gerne mærke havets brusende bølger omkring dig, når du kaster linen? Eller foretrækker du at hive fisk op ad vandet i en stille sø i dit nærområde?

Der er mange muligheder, når man er nybegynder indenfor fiskeri. Derfor er det godt at forventningsafstemme med dig selv, hvad du foretrækker. Mange vælger at fiske i hav, å eller sø, men hvis du gerne vil være sikker på, at der er rigeligt med fisk til stede på dine fisketure, kan en put-and-take sø være en mulighed for dig. Hvert element har sine fordele. Du skal bare gøre op med dig selv, hvad der matcher dit temperament og dine ønsker og behov.

Hvordan vil du fiske som nybegynder?

Det er ikke kun omgivelserne, du skal have afklaret på forhånd. For nybegynder fiskeri behøver ikke foregå fra kanten af en bred. Måske vil du gerne føle dig som en del af elementerne? I så fald bør du give vadefiskeri et skud. Vil du gerne nyde smukke omgivelser i total stilhed, kan fiskeri fra en båd være en oplagt mulighed at afprøve.

Igen er det et spørgsmål om at finde det element, du føler dig mest tilpas i. Men som nybegynder indenfor fiskeri kan det være en fordel at prøve de forskellige muligheder af, inden du afskriver det på forhånd. Måske bliver du overrasket over, hvor fedt vadefiskeri er, selvom du egentlig havde forestillet dig at kaste linen ud fra en havnekaj.

Nybegynder i fiskeri: Find det rigtige tøj til fisketuren

”Træk en gammel sweater på (…) og ta’ med ud fisk”. Sådan lyder de ikoniske ord fra den danske sangskat. Men hvis vi skal være helt ærlige, så er en sweater, der for længst har passeret sin bedste levealder, ikke det mest optimale valg til fisketuren.

For selvom fiskeri er en hobby, så er det ikke i forhold til beklædningen, at man skal gå ned på udstyr. Det kan nemlig blive en kold – og ikke mindst våd – fornøjelse, hvis du ikke er klædt ordentlig på til dit nybegynder fiskeri-eventyr. Og så må du endelig ikke undervurdere dit fisketøjs funktionalitet!

Hvis du foretrækker at stå i vandet og fiske, er waders en essentiel del af beklædningen. Det kan være koldt at stå i vandet i længere tid ad gangen, så gå efter et par waders, der er tilstrækkelig isoleret. Vælger du en model med lomme på brystet, kan du også have dit endegrej lige ved hånden. Er du mere til at fiske fra land eller båd, kan et par gode gummistøvler være det rette valg for dig.

Det kan også være en kold fornøjelse for hænder og fingre, hvis de ikke er beskyttet tilstrækkeligt mod kulden. Det har den uheldige bivirkning, at du mister følingen med dit håndarbejde, hvilket kan medføre, at du laver flere fejl og misser en fisk. Vælg derfor et par solide og varme handsker med god bevægelsesfrihed. Gerne i neopren og med fleecefoer, der kan hjælpe med at holde på varmen.

Fiskegrej til nybegynderen

Det er svært ikke at blive en smule overvældet over de mange muligheder, der findes inden for fiskegrej. Derfor er vores bedste råd at slå koldt vandt i blodet. Det er okay at starte med en forholdsvis billig model, så du kan blive fortrolig med sporten. Sørg for at vælge stang og agn, der passer til de omgivelser, du ønsker at fiske i.

Få fisketegnet på krogen

I Danmark er det lovpligtigt for alle borgere mellem 18 og 65 år at have fisketegn for at kunne fiske i de offentligt tilgængelige fiskevande. Det er vigtigt at have styr på fisketegnet. Ellers kan det koste dig en bøde på 750 kroner, hvis du bliver opdaget. Er du i tvivl om, hvordan du skaffer et fisketegn? Så læs mere på fisketegn.dk, hvor du også kan bestille og betale for dit tegn.

Det kræver øvelse at blive god til at fiske

Ingen bliver god til en ny aktivitet fra den ene dag til den anden. Det kræver både tålmodighed og tid at mestre et håndværk. Samtidig spiller udstyret også en rolle. Der findes som sagt et hav af forskellige typer af stænger, hjul, net mv. Så det er i høj grad en smagssag at vænne sig til de forskellige modeller. Og Rom blev ikke bygget på én dag. Så vær tålmodig og smid ikke håndklædet i ringen med det samme, bare fordi du ikke får bid på din første fisketur.

Det handler om at have det sjovt, når man er nybegynder indenfor fiskeri

Du skal ikke lade dig slå helt ud af kurs, hvis din første fisketur ikke udmønter sig i en krabat på de magiske +5 kilo. Det er nemlig ikke hverdagskost – heller ikke for garvede fiskere.

Derimod handler fiskeri om øjeblikket. Om at være til stede i nuet, nyde stilheden og slå hovedet fra, mens man suger naturen til sig. En afkobling fra hverdagen uden mobiltelefoner og andre forstyrrelser. Den slags, som moderne mennesker får alt for lidt af. Og oplevelsen bliver ikke dårligere af, at man har en god ven ved sin side, som man spøgefuldt kan konkurrere med.

Og når man står der – midt i stilheden og naturens elementer – så er det lige før, man kan komme i kontakt med sit indre urmenneske. Men vent for en god ordens skyld med at smide ansøgningen til ”Alene i vildmarken” i postkassen. Det er nu meget rart at kunne nyde sin fisketur med en kop lunken kaffe indenfor rækkevidde.