Hav fiskeri: Hvad er det, og hvordan foregår det?

Danmark er som bekendt velsignet med masser af havvand, og kongeriget er således lidt af et mekka når det kommer til hav fiskeri. Men hvad er hav fiskeri egentlig for en størrelse, og hvordan foregår det. Læs videre her og få svaret.

1. Hvad er hav fiskeri?

Hav fiskeri er en måde at betegne fiskeri, som typisk foregår fra direkte fra en båd – eller i visse tilfælde fra havnemolen. Og når det kommer til hav fiskeri, så vil de fleste mennesker jo typisk ikke eje deres egen båd, så der skal i de fleste tilfælde bookes plads på en turbåd. Og når det kommer til lovgivningen, så skelnes der som tommelfingerregel mellem to typer hav fiskeri – nemlig industrielt og fritids hav fiskeri:

  • Industrielt hav fiskeri: denne type fiskeri reguleres af Fiskeridirektoratet, og kommer til udtryk via en kvoteordning – der har til formål at beskytte fiskebestanden ved at begrænse, hvor mange fisk man professionelt har lov til at fange.
  • Fritids hav fiskeri: når det kommer til fritids hav fiskeri, så er loven af gode grunde betydeligt mere lempelig. Det eneste der her kræves er nemlig et godt gammeldags fisketegn, der for ganske få kroner kan erhverves på det lokale posthus eller på fisketegn.dk. vær dog opmærksom på, at der findes 2 typer fisketegn til henholdsvis lystfiskeri (fiskeri med fiskestang) og fritidsfiskere (fiskeri med langline, garn eller ruser).

2. Hvilke fisk kan jeg fange?

De danske farvande rummer en lang række forskellige fiskearter, hvoraf de mest almindelige er:

  • Torsk
  • Makrel
  • Sild
  • Hornfisk
  • Fladfisk.

3. Kastefiskeri og pirkefiskeri

Når det kommer til hav fiskeri, så vil der typisk være tale om pirkefiskeri fra enten båd eller havnemole:

  • Kastefiskeri fra båd: her fisker man typisk med en fiskestang på 2-3 meter med en ca. kastevægt på over 150 gram. Den høje kastevægt skyldes, at man med denne type hav fiskeri typisk vil fiske med en pirk, der gør det muligt at fiske på havbunden selv med megen strøm.
  • Kastefiskeri fra havnemole: her anvendes der oftest en spinnestang på 2-4 meter med en kastevægt på mindst 50 gram.

4. Hvilket udstyr skal jeg bruge?

Hav fiskeri kræver som udgangspunkt en tungere fiskestang, der netop er designet til at kunne håndtere de kraftigere strømforhold på det åbne hav. Og når det kommer til selv fiskehjulet, så bør dit valg afhænge af hvilken type hav fiskeri du ønsker at prøve kræfter med:

  • Kastefiskeri fra båd: her anbefaler vi at du vælger et fastspolehjul med en størrelse på mindst 4000, så du er sikker på at hjulet kan håndtere pirken.
  • Kastefiskeri fra havnemole: her anvendes der også et fastspolehjul – dog med en maksimal størrelse på 4000.
  • Pirkefiskeri : hvis der udelukkende er tale om pirkefiskeri, så anvendes der her hovedsageligt multihjul. Denne type hjul vil nemlig være i stand til at kunne håndtere selv de tungeste pirke.

Uanset hvilken type hav fiskeri du vælger, så vil vi afslutningsvist klart anbefale at du vælger en pirk i vægtklassen 100.500 gram, samt investerer i nogle gode hægter samt et forfang til din line.