Hvor stammer jord og muld fra?

Jord og muld kan graves op i de fleste haver og andre steder udendørs, og du kan også købe ekstra jord og muld til haveprojekter. Men hvor kommer jord og muld egentlig fra, og hvad består det af? Det får du svaret på lige her.

Jord er forskellige ting

Det er svært at give et entydigt svar på, hvad jord er, for jord er faktisk forskellige ting i forhold til, hvor du finder jord henne. Jord i Danmark er nemlig noget andet end jord i Kenya, fordi indholdet er forskelligt. Ser du for eksempel på jord i Norge, består meget af det af sten, som vi jo normalt ikke ville kalde jord. Men det er større partikler, der gennem mange århundreder og årtusinder er blevet brudt ned af vind og vejr.

Dele af den jord, som du finder her i Danmark, kommer fra sand og ler. Sand og ler er jo ikke jord, men gennem en grov behandling fra regn, vind og alle mulige andre forhold gennem lang tid, nedbrydes det ligesom sten, og det bliver så til den jord, som du finder ude i naturen. Jord, der ser ud på denne måde, og som består af sten, sand, ler og andre partikler, kaldes også naturjord.

Muld er også jord

Når du står med en pose muld i hænderne, så står du faktisk med mest vand og luft, da de to ting faktisk udgør omtrent halvdelen af muld. Derudover findes der en masse mineraler i muld, og den sidste lille del udgøres af det såkaldte humus, der består af organisk materiale. Alt det, du finder i muld, finder du også i jord. Muld er det, der findes i det øverste jordlag, når du for eksempel går ud i haven og stikker skovlen i jorden. Muld af forskellig art er rigtig godt til dyrkning af grøntsager og lignende, blandt andet fordi noget muld er rigtig godt til at holde på vandet. Ligeledes har noget muld et rigtig stort indhold af næringsstoffer, der er godt til visse typer grøntsager og andre planter.

Find jord og muld til dit næste haveprojekt

Mangler du jord og muld til dit næste projekt, kan du finde det hos Grusogaffald.dk. De har et bredt udvalg af forskellige slags jord og muld, og de leverer til hele Sjælland på din ønskede leveringsmåde, men de leverer faktisk også bigbags til alle brofaste øer, så du kan få jord og muld til alle dine projekter i haven. Jord og muld kan bruges til rigtig mange forskellige projekter i haven, og under hver enkelt type jord og muld på Grusogaffald.dk kan du læse meget mere om, hvad for eksempel harpet muldjord eller filtermuld er godt til. Grusogaffald.dk er også altid klar til at hjælpe dig på vej med valget af jord og muld, hvis du har brug for det, og på hjemmesiden kan du hurtigt beregne prisen på materialer og mængden af dem til dit næste projekt. Jord og muld kan købes her.