Hvorfor er udeliv godt for børn? 6 grunde

I en tid hvor vores børn i højere og højere grad lader sig underholde af deres iPads, gamer laptops og smartphones, så kan man som forældre til tider godt føle sig en smule frustrerede. Som del af den lidt ældre generation havde man jo en noget andet oplevelse af at være barn, der typisk indeholdt store mængder tid spenderet udenfor. Men hvorfor er udeliv godt for børn? Læs denne artikel, så du altid har et svar lige ved hånden næste gang ungerne ikke gider slukke for skærmen.

1. Mere sollys

På trods af at Danmark ikke lige er det land i verden, der er velsignet med allermest sollys, så er der alligevel langt mere sol udendørs end indendørs – hvilket faktisk kan give dine børn en række helbredsmæssige fordele. Udsættelse for sollys vil nemlig for det første få dine børns hjerner til at indstille deres indre ur og give dem en sundere døgnrytme. Men udover en bedre døgnrytme, så indeholder sollys også masser D-vitaminer – hvilket er med til at påvirke deres muskel- og knogleudvikling. Sidst men ikke mindst, så har en række undersøgelser desuden påpeget at sollys har en særdeles positiv effekt på vores koncentration. Bare endnu en god grund til at sende ungerne ud at lege i solskinnet.

2. Mere motion

Det er ganske enkelt et faktum, at børn får mere motion ud af at lege udendørs. De udendørs omgivelser vil nemlig helt automatisk motivere børnene til at være mere aktive, hvilket naturligvis er lig med mere motion – og ikke mindst de utallige fysiske og mentale fordele, der følger med i kølvandet på dette.

3. Større frihed

Endnu en god grund til hvorfor udeliv er godt for børn er naturligvis den store grad af frihed man typisk vil opleve. Udeliv er nemlig liv med en langt større mulighed for at bevæge sig frit. Man kan jo nemlig både kravle, klatre, hoppe, løbe og svinge udendørs, samtidigt med at få en masse frisk luft.

4. Mindre stress

Naturen har desuden også en særdeles positiv psykologisk virkning på børn, der af den ene eller anden grund føler sig stressede. Udeliv kan nemlig på markant vis være med til at reducere stress hos f.eks. eksamensramte børn og unge, og vil oftest have en decideret helende effekt. Blot endnu et svar på spørgsmålet ” hvorfor er udeliv godt for børn?”.

5. Bedre sociale færdigheder

Der er desuden også en klar sammenhæng mellem udendørs leg og udviklingen af børns sociale færdigheder. Faktisk har visse undersøgelser vist, at (især yngre) børn der tilbringer mere tid udendørs højst sandsynligt er i stand til at udvise langt større social intelligens, herunder evnen til at samarbejde og dele med andre.

6. Større nysgerrighed

Sidst men ikke mindst, så kan ophold i naturen være en afgørende faktor, når det kommer til at udvikle vores børns naturlige nysgerrighed. Der er nemlig ganske enkelt mere at gå på opdagelse i udenfor end foran skærmen. Dette er med til at skabe mere fantasifulde børn, der er i stand til at forundres og forholde sig nysgerrigt til verden – hvilket ofte kan være hele livet ud.